Hockey, vrijwilliger en geld verdienen

In de hockeywereld is het mogelijk om geld te verdienen aan de sport. Je ziet hierin twee verschillende groepen. de “vrijwilliger” en de “brood” trainer/coach. Het verschil tussen deze groepen bevindt zich in de aantal uren die “gewerkt” word en de vergoeding die erbij hoort. Bij hockeyclubs vallen bijna alle trainers en coaches onder de vrijwilligersvergoeding.
 

Wanneer is de vrijwilliger vergoeding nou eigenlijk van toepassing?

De vrijwilliger is van levensbelang voor de sportvereniging. Bedenk maar eens hoeveel teams jouw hockeyclub heeft en dat elk team een trainer en een coach heeft. Veel jonge mensen gebruiken het training geven en coachen als een bijbaan en leerschool. Tenslotte is geld verdienen met je sport/hobby natuurlijk het allerleukst. Aan de vrijwilligersvergoeding hangen wel een aantal eisen.
 
Er zijn drie vormen van vrijwilliger vergoeding mogelijk, op basis van de leeftijd van de vrijwilliger en de gemaakte afspraken.

  • De afspraak die je hebt gemaakt is dat je per uur een vergoeding krijgt. Je bent 22 jaar of ouder.
    Je kan dan een vergoeding krijgen van maximaal € 4,50 per uur. Met een maximum van € 150 per maand en € 1.500 per jaar.
  • De afspraak die je hebt gemaakt is dat je per uur een vergoeding krijgt. Je bent jonger dan 22 jaar.
    Je kan dan een vergoeding krijgen van maximaal € 2,50 per uur. Met een maximum van € 150 per maand en € 1.500 per jaar.
  • Als derde optie hebben clubs de mogelijkheid om de verrichtingen niet af te spreken in het aantal uren met bijbehorende vergoeding, maar in projectvorm (x aantal maanden een bepaald team trainen). Dan mag de vergoeding maximaal € 150 per maand en € 1.500 per jaar zijn. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor uw inzet.

Optie drie

Bijna alle clubs gebruiken de derde optie. Zo is er iets meer mogelijk in de vergoeding en is er geen urenverantwoording nodig. De vrijwilligersvergoeding is op deze manier mogelijk omdat je een vergoeding ontvangt die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang van je verrichtingen. Als je ergens anders wilt werken dan zal je uurloon hoger liggen dan de bovenstaande bedragen. Deze vergoedingen zijn netto bedragen en je hoeft daarover dus geen belasting te betalen. De vergoeding geldt als totaal voor uw inzet en niet specifiek voor één onderdeel.
 
Dit ligt anders bij de “brood” trainer/coach.
 

“Brood” trainer/coach.

Het begrip broodtrainer/coach geeft al aan dat deze mensen het trainen en coachen doen om daarmee te voorzien in hun levensonderhoud. Elke club maakt tegenwoordig wel gebruik van deze broodtrainers. Gewoon ook alleen al omdat het aantal vrijwilligers terugloopt en het aantal teams dat een trainer nodig heeft toch vaak toeneemt. Ook zijn veel clubs van mening dat deze broodtrainers meer kennis en ervaring hebben en daarmee de kwaliteit van de jeugdopleiding en de hogere teams kunnen verbeteren.
 
Als je training geeft en coach om te voorzien in je levensonderhoud komt daar meer bij kijken dan de onbelaste vrijwilligersvergoeding zoals eerder genoemd. Vaak liggen de tarieven tussen de € 17,50 en € 100 per uur of zijn er vaste prijsafspraken die kunnen oplopen tot zeker € 10.000+ per club. Om ervan te kunnen leven zijn de meeste actief op twee of meer clubs. Wat natuurlijk ook weer goed is om je ondernemerschap aan te tonen. Clubs zijn over het algemeen niet zo happig op het in loondienst nemen van een broodtrainer/coach.
 

Ondernemers

Broodtrainers/coaches zijn dus in feite ondernemers. De meeste staan ingeschreven als ZZP’er met alle bijbehorende zaken van de bijbehorende administratie en belastingplicht. Ook de fiscale regels rondom het ondernemerschap en de ondernemersfaciliteiten krijgen ze mee te maken. Voornamelijk krijgen deze ondernemers te maken met de urenverantwoording die vaak aan de krappe kant zit met alle bijbehorende gevolgen van dien. Dit is een lastige kwestie waar je je eigenlijk ver vanaf wilt houden. Om lekker te kunnen trainen en coachen en aan alle andere zaken niet te hoeven denken is het aan te raden om een administratiekantoor in te schakelen.
 

Administratiekantoor OKV

Administratiekantoor OKV is dan een aan te raden optie. Dit kantoor, dat samenwerkt met de fiscaal juristen van Wijnkamp & Keulers, bestaat bijna volledig uit mensen die gelieerd zijn aan de hockey. Sommige zijn zelfs nog actief rondom de hockeyclub. Hier krijg je dus contact met hockeygerelateerde mensen die met hun diensten je kunnen bijstaan. Een kijkje nemen op de website van Administratiekantoor OKV kan natuurlijk nooit kwaad. Wat mij betreft is dit bedrijf een aanrader om je bij te staan bij die vervelende bijkomende zaken van het ondernemen!
Vrijwilliger, Boekhouding, administratie, bv, zzp, nv, btw aangifte, salarisadministratie, starter

Reacties zijn gesloten.