Zaalhockey

Zaalhockey is een prachtige afwisseling ten opzichte van het veldseizoen. Een compleet ander spelletje mag je het wel noemen. Zo speel je in een hal, liggen er balken die je mag gebruiken en mag de bal niet omhoog (tenzij je op goal schiet). Ook zijn de sticks lichter, net zoals de ballen. Zaalhockey is, naast dat het fijn de winter doorkomen is, ook een goede aanvulling op de ontwikkeling van de persoonlijke vaardigheden.

Waarom zaalhockey een goede aanvulling is?

Zaalhockey is een snel spel. Je hebt geen tijd om lang na te denken over wat je met de bal wilt doen, handelingssnelheid is daarom ook van enorm belang. Daarnaast is de ruimte ook nog eens flink beperkt door de omvang van het speelveld. Technisch wordt er meer van de spelers gevraagd, onder andere omdat de bal niet omhoog mag. En zoals iedereen die ooit zaalhockey heeft gespeeld wel weet, dat is nog best lastig! Ook op tactisch gebied is het flink gas geven voor spelers. Kleine ruimte en snelle ballen. Je moet dus heel precies zijn in waar je je verdedigende actie inzet of de bal op de balk speelt.

Tactisch zijn er in de zaal, net als op het veld, ook veel mogelijkheden. Je hebt verschillende speelstijlen, strafcorners en wedstrijdsituaties. Allemaal mogelijke opties waarbij de balk een mooie aanvulling is omdat het de mogelijkheden vergroot. Als coach hoef je je dan ook niet druk te maken dat je je in de zaal verveeld. Er gebeurd zo veel dat als je je ook maar even omdraait, je de goal of strafcorner al hebt gemist. Bij zaalhockey zit het hem vooral in de details. Een “kleine” 5 centimeter naar links kan net een verschil zijn tussen een goal en het tegenhouden van de bal.

Kortom, een prachtig spelletje dat zaalhockey. Ook voor de coaches!
zaalhockey, veld

Wat kan ik hier vinden over zaalhockey?

Net zoals op het veld zullen we het opdelen in een aantal verschillende pagina’s. Dit maakt het allemaal wat overzichtelijker.

Zaalhockey spelsystemen

Vier verschillende zaalsystemen, waarbij je kan lezen hoe je team druk moet zetten op verschillende handelingen van de tegenstander. Je krijgt een aantal opbouwmogelijkheden voor je eigen team en natuurlijk wedstrijd gerichte tips. Je kan natuurlijk ook meerdere zaalsystemen combineren, afhankelijk van de spelers die je hebt.

Zaalhockey oefeningen

52 zaalhockey oefeningen verdeeld over vier reeksen die passen bij de zaalsystemen. Ook is er een stukje informatie over hoe je een training kan opbouwen.

Zaalhockey strafcorners

18 verschillende strafcorners en 1 experimentele strafcorner. Dit kan je samen lezen met een stukje spelregels.

Reacties zijn gesloten.