Zaalhockey spelsystemen

Wanneer een team de zaal in gaat komt daar weer een nieuwe manier van hockeyen bij kijken. Deze pagina met zaalhockey spelsystemen geeft een aantal opties die te gebruiken zijn om de basis van het spel neer te zetten. Zaalhockey is een prachtig spel en kan een team veel leermomenten brengen op technisch gebied, maar zeker ook op het gebied van de tactiek. Door het gebruiken van de balken en het niet hoog mogen spelen zullen veel situaties een ander inzicht vragen dan bij het hockeyen op het veld. Aan jullie als trainers en coaches (of als spelers zelf natuurlijk) de taak om je team zo goed mogelijk voor te bereiden op de zaalhockey wedstrijden.

Zaalhockey spelsystemen

Het spelsysteem is je tactische basis op de wedstrijddag (en deels een leidraad voor de trainingen). Als coach heb je de mogelijkheid om je team te laten spelen zoals jij dat zelf graag wilt. Wij zullen je altijd aanraden om hierbij goed te kijken naar de spelers die je hebt. Zij moeten het tenslotte uitvoeren. Vaak kiezen coaches voor één vast systeem dat geschikt is voor de spelers die je tot je beschikking hebt. Soms, veelal bij selectieteams, zijn er meerdere tactieken nodig om een team succesvol te laten zijn.

Direct alle spelsystemen? Koop het e-book!

Voorbereiding zaalhockey wedstrijd

Voorafgaand aan de zaalhockey wedstrijd doe je als coach een kleine voorbereiding. Soms aan de hand van de training, maar meestal gebeurd dit s’ochtends aan de keukentafel. Een stappenplan om je houvast te bieden zodat je niks vergeet en je je team naar behoren kan instrueren staat hieronder. Als extra tip wil ik je meegeven dat je ook aan de meegekomen ouders duidelijk moet maken dat aanmoedigen perfect is, maar instructies van de coach komen. Voorkom vooral verwarring bij de spelers.

Stappenplan

 • Pak een blaadje om je voorbereiding op de wedstrijd te noteren.
 • Inventariseer hoeveel spelers je hebt en zet de namen op je papiertje.
 • Maak een opstelling, al dan niet gebaseerd op aanwezigheid of trainingsinzet. Noteer ook de eerste wissels.
 • Geef een tactische instructie op basis van de vorderingen in je tactisch plan.
 • Behandel de strafcorners.
 • Geef 3 algemene wedstrijd gerichte tips.
 • Geef 1 wedstrijd gerichte tip per speler. Dit hoeft niet elke wedstrijd.
 • Motiveer en activeer je team voor de wedstrijd en loop gezamenlijk met elkaar in.

Tijdens de wedstrijd zijn er ook gegevens die handig zijn om te noteren. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 • Strafcorners van je eigen team en de tegenstander.
 • Hoe zet de tegenstander druk op jouw team.
 • Welke spelers maken het verschil bij de tegenstander.
 • Noteer het score verloop.

Na de wedstrijd sluit je de wedstrijd gezamenlijk af. Zeker bij de 1e zaalwedstrijd van de twee is dat belangrijk. Bewaar vooral ook je voorbereiding en notities van de wedstrijd. Je speelt immers twee keer tegen een tegenstander. Geef opbouwende kritiek, leerpunten en vooral complimenten. Er gaan ook altijd dingen goed. Zeker na een nederlaag is het makkelijk om alleen maar negatief te zijn. Niemand leert daar iets van en drukt de stemming. Onthou altijd dat het gaat om plezier en opleiding. En stiekem wil je natuurlijk altijd winnen!

Zaalhockey spelsystemen

Deze zaalhockey spelsystemen geven je een basis om mee te starten. Met veel oefening en het leren van situaties kan je afwijken van de basis en je spelsysteem verfijnen. Elk team is anders, dus elk team zal net iets andere afspraken hebben en daarmee ook de uitkomst veranderen. Dat geeft natuurlijk niks. Ben niet bang om aanpassingen te doen en creatief om te gaan met de talloze verschillende situaties.

Het document met het spelsysteem geeft de volgende zaken weer:

 • Basispositie
 • Hoe zet je druk op de verschillende keuzes van de tegenstander
 • Opbouw mogelijkheden voor je eigen team en;
 • Tips voor de wedstrijd

De foto geeft de basisposities weer. Wil je het hele spelsysteem downloaden of printen, klik dan op de naam en koop het e-book voor maar 5 euro. Alle zaalsystemen direct hebben? Koop het e-book zaalhockey systemenbundel en krijg 4 zaalsystemen voor de prijs van 3.

Zaalhockey spelsysteem huis Zaalhockey spelsysteem dobbelsteen 5
zaalhockey spelsystemen, huis, hockey, tactiek zaalhockey spelsystemen, dobbelsteen 5, tactiek, hockey
Zaalhockey spelsysteem zeilboot Zaalhockey spelsysteem duikboot
zaalhockey spelsystemen, zeilboot, hockey, tactiek zaalhockey spelsystemen, duikboot, hockey, tactiek

Reacties zijn gesloten.