Hockeyspullen

Om te hockeyen heb je natuurlijk bepaalde spullen nodig. Een hockeystick, schoenen, bitje en scheenbeschermers zijn natuurlijk noodzakelijk. Maar ook een handschoen, grip tegen vocht en overige hockeykleding is bepalend hoe jij je voelt op het hockeyveld. Een bepaalde mythe over de prijs van de spullen wil ik hierbij direct ontkrachten. De prijs van de spullen zegt niks over hoe goed jij kan of zou kunnen hockeyen. Wat wel van belang is, is hoe je je voelt bij jouw materiaal. Zit je sportbroek lekker, ligt je stick fijn in je hand, zijn je scheenbeschermers groot genoeg en kan jij goed praten met je bitje in je mond. Allemaal dingen die niks te maken hebben met prijs en alleen maar met gevoel.

Hockeystick

Vaak heb je deze vraag als je een hockeystick wilt kopen: Welke hockeystick past bij mij en waar moet ik dan op letten?
Er zijn veel aspecten waar je op kan letten bij een hockeystick. Zo kan je keuzes maken in het verschil in kromming of gewicht. Heeft de hockeystick een bepaalde stijfheid en wat doet het soort krul met mijn spel. Ook de lengte en positie geven ze vaak als aspect op omdat het blijkbaar van invloed is.

In feite zijn al deze keuzes maar kleine verschillen in de hockeystick en zijn heel veel hockeysticks redelijk vergelijkbaar aan elkaar. Of je nou met hockeystick A of hockeystick B hockeyt maakt natuurlijk niet uit. Je moet je keuze maken op het gevoel bij een hockeystick. Uiteindelijk moet je je technieken met elke hockeystick kunnen en is zelfs het wisselen van hockeystick soms een goed idee omdat je dan scherper bent op de technische uitvoering en je houding.

Kijk ook maar eens naar de hockeysticks waar de spelers uit het Nederlands elftal mee spelen. Allemaal hun eigen hockeystick en soort, ondanks dat ze op dezelfde posities kunnen spelen. Uiteindelijk zijn ze allemaal heel erg goed met heel veel verschillende aspecten van die hockeystick.

Één ding is naar mijn idee wel van groot belang en dat is een goede vochtbestendige gripjes. Tegenwoordig zijn ze er in vele kleuren, maar deze gripjes worden gekenmerkt door de gele kleur. Gezien het veelvoud aan watervelden is dit wel een noodzakelijke aanvulling om een goede grip te kunnen houden wanneer het regent of je grip gewoonweg nat is geworden.

Hockeyschoenen

Zoveel verschillende hockeysticks als verschillende hockeyschoenen. Ook bij de schoen is er een enorm scala aan keuzemogelijkheden. Maar naar mijn idee is dit hetzelfde als met een hockeystick. Kies daarom ook hier vooral op gevoel. Lekker zittende schoenen helpen je zoveel meer dan fancy attributen die eigenlijk alleen aangebracht zijn voor de sier.

Bitje, scheenbeschermers en handschoen

Bitje

Een bitje is tegenwoordig verplicht voor iedereen. Een erg goede verbetering in de regels. Ook hier zijn heel veel verschillende verhalen over en keuzes in te maken.

Voor mij is er eigenlijk maar 1 optie en keuze. Dat is het bitje dat je via een tandarts kan laten opmeten. Het kost wel wat meer om te laten maken, maar de bescherming is vele malen groter. En dat is uiteindelijk het doel van een bitje. Daarnaast zijn de bitjes van de tandarts een stuk dunner qua materiaal en dat belemmert de ademhaling niet en het bevorderd de communicatie in het veld. Je kan er “normaal” mee praten.

Bezuinig daarom vooral niet op het bitje. Hopelijk is het nooit nodig, maar het kan wel heel veel ongemakken (en hoge tandartskosten) voorkomen!

Scheenbeschermers

Iedereen krijgt weleens een bal tegen z’n schenen en dat doet altijd wel een beetje pijn. Bij scheenbeschermers moet je vooral letten op de lengte. Ze moeten tot net onder de knie vallen en het liefst ook de zijkant van de enkel beschermen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een scheenbeschermer met een hard oppervlak aan de voorkant en een zachtere tussenlaag. Ook hier is het afhankelijk van wat je lekker vind zitten, het moet namelijk geen belemmering vormen in je lopen.

Handschoen

Hier zijn er twee periodes die verschil maken. Tijdens het zaalhockey is een grote en dikke handschoen van vitaal belang. Zowel voor bescherming van je hand als het optimaal gebruik maken van de mogelijkheden in het spel. Absoluut een muts dus.

Op het veld is een handschoen optioneel. De grote zaalhandschoen is op het veld eerder onhandig dan bruikbaar. Veel spelers wisselen dan ook de grote handschoen in voor een kleinere en makkelijker te bewegen variant. Afhankelijk van je speelstijl en vooral de stijl van verdedigen kan je de keuze maken voor een handschoen. De handschoen is overigens geen verplichte uitrusting, in tegenstelling tot een bitje en scheenbeschermers!

Bestellen van spullen?

Omdat iedereen wel een idee heeft wat hij of zij fijn vindt en dus welk gevoel spullen geven is het online bestellen naar mijn idee een prima optie. Spullen worden thuis afgeleverd en zijn ook retour te sturen. Heel veel spelers kiezen namelijk de verbeterde variant van het materiaal dat ze al langer gebruiken (zelf heb ik vele jaren met 1 merk en 1 variant van dat merk gespeeld en elke keer de verbeterde versie aangeschaft, gewoon online). Zelf bestel ik mijn spullen altijd en dat bevalt erg goed.

Reacties zijn gesloten.